Logo
Print this page

Recepali Parlar: "Önce Ebeveynler Kendilerini Yetiştirmeli."

Vrapçişte'de yaşayan Recepali Parlar, öğretmenlik mesleğine mensub olmasına rağmen kendini Kuran hizmetine adamış insanlardan biri.

Priştine’de Şarkiyat bölümünü Sırpça tamamlayan ve öğretmenlik görevini icra eden Parlar, çevresinde yaşayan insanların Kuran-ı Kerim öğrenmesi için de uzun yıllardır gayret gösteriyor. Halen Parlar’ın Kuran kursunda çok sayıda öğrenci eğitim görmeye devam ediyor. Kuran kurslarını gönüllü ve ücretsiz olarak veren Parlar, amacının insanlara manevi açıdan katkı sağlamak olduğunu söylüyor. Parlar, Kuran eğitiminin yanı sıra ilmihal dersleri de veriyor. ZAMAN Makedonya olarak Parlar hoca ile hizmetlerini konuştuk;

 

“Kuran kurslarına talebe olduğum dönemde başladım...”  

 

“Gençlik dönemlerimde eğlenceye fazla zaman bulamadım. Kendime sürekli farklı uğraşlar buldum. İnsanlara yardımcı olma adına çeşitli yardımlaşma derneklerine üye oldum ve Kuran-ı Kerim öğretmeye yoğunlaştım. Kuran-ı Kerim öğretmeye daha talebe olduğum dönemlerde başladım. O dönemlerde bazı komşularımın evlerinin camiye uzak olması ve sokakta köpeklerin tehlike saçmasından dolayı, benden kuran öğretmemi istediler. İlk başta komşu çocuklarına ve amcamın gelinlerine kuran öğretmeye başladım. Burada başarılı olduğumu gördükten sonra bu yöndeki faaliyetlerimi daha fazla artırmaya karar verdim. 1987 senesinde başladığım kuran kursu faaliyetlerinde başarısız olan hiçbir talebem olmadı. Bu çalışmalarımı Allah rızasını gözeterek yürüttüm ve ömrüm yettikçe yürütmeye devam edeceğim. Talebelerimin başarılı olması Allah'ın lütuflarındandır.”

 

“Bilginin mükafatlandırılması gerekmektedir..”

 

Kuran öğretme sürecinde talebelerime bazı metotlar uygulamaktayım. İlk önce çocuklara tekrarlama olmayacağını söylerim. Böylece çocuklarımız daha iyi hazırlanması sağlanmış oluyor. Ayrıca, bilginin mükafatlandırılması benim için çok önemlidir. Bu nedenle, çocuklar kurslarda başarı elde ettiğinde mükafatlandırma adına onlara dondurma veya çikolata alırım. Bu çocukları hem sevindirmekte hem de onların öğrenme sürecinde daha hevesli olmalarına vesile olmaktadır. Ayrıca, çocuklar ile birlikte yaptığım derslerde işlediğim konuları delilleriyle ve somutlaştırarak anlatmaya gayret gösteriyorum. Bu da işlenen konuların daha iyi kavranmasına neden olmaktadır. Şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum, şu ana kadar bahsettiklerimi ‘ben yaptım’ demiyorum. Ben burada sadece vesileyim, bu Allah'ın izni ve inayeti ile olmaktadır. Ayrıca, kuran Kursunda izlediğim bir program bulunmakta. Bundan da biraz bahsetmek isterim. İlk önce kuran kursunda bulunan talebelere bir ay boyunca medeni ve kültürel bakımdan yetişmelerini sağlayacak bir program uygulamaktayım. Bu süreç içerisinde ilmihal dersleri yapmaktayım. İlk bir ayın ardından iki hafta harflere iki hafta harekelere ve iki hafta da ise Elif ba'ya geçiyoruz. Bu süreci başarı ile geçen talebelerimiz, hemen Kuran-ı Kerime geçmektedir. Burada da talebelerime Kuran’ın Nas süresinden yukarı doğru bir kısım okumalar yaptırıyorum. Bunun ardından son olarak hatimi başlatıyorum ve bu dokuz ay sürmektedir. Eğer bu süre içerisinde talebelerim dua ve ilmihalden geri kaldıysalar eksik kısımlarını tamamlamadıkları sürece hatim duasını yapmamaktayım. Eğitimlerin sonucunda öğrencilerime diplomalarını vermekteyiz.

 

 

“Çocuklarımıza erken yaşta kuran okumayı ve namaz kılmayı öğretmeliyiz...”

 

Çocuklarımız için dini eğitimleri ve dini vecibelerine yerine getirmeleri çok önemlidir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) çocuklarımıza yedi yaşında namaz kılmayı ve kuran okumayı öğretmemiz gerektiğini ifade buyuruyor. Maalesef günümüzde bu yönde hasassiyetin çok yüksek olduğunu görememekteyiz. Çocukların ilk başta dini eğitimi aileden alması ve temelinin oluşması hoca için yararlıdır. Baktığımızda çocuk sokakta aldığı terbiyeyi evine sokmaz. Çünkü aldığı terbiye evine yabancıdır. O yüzden evdeki islami terbiye çok önemlidir. Aile içinde verilen terbiye çocukların ileriki yaşlarda karakterlerini şekillendirecektir. Benim amacım islami düşünce tarzının her yerde yaşamasıdır. Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki artık zaman imanı kurtarma zamanı. Bu nedenle çok çalışmak ve fedakarlıkta bulunmak gerekir. Komünizmin düşüşünden sonra okuldaki öğrencilerimizin dini bilgi konusunda çok eksikliklerinin olduğunu fark ettim. Çünkü, bu bilgileri alabilecek ne kitapları vardı ve ne de sistem bu konuda kendilerini geliştirmeleri için müsait idi. Bu eksikliği fark ettikten sonra 1992 yılından bu yana ilmihal dersleri vermeye başladım. Halen de vermeye devam ediyorum.

 

“Öncelikle Ebeveynler Kendilerini Dini Konularda Geliştirmelidirler”

 

Öncelikle aileler evlerinde çocuklarıyla dini sohbetler yapmalı ve onların bu tür konularda kulaklarının aşina olmasını sağlamalıdırlar. Ayrıca, çocuklarının yaptıkları ibadetler ve edindikleri bilgiler nedeniyle onları mükafatlandırarak sevindirebilirler. Fakat, Maalesef ailelerimiz bu konuda çok eksik kalmaktadır. Özellikle, televizyonun hayatımıza girmesiyle birlikte insanlarımız kendilerini geliştirmekten geri kalmaktadırlar. Böylece, anne ve babaların çocuklarına vereceği bir şey kalmıyor. Bu üzüntü verici bir durumdur. Bu nedenle ebeveynlerimize dinimiz hakkında okumalar yapmalarını ve yeni bilgileri öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü, iman son nefesimize kadar korumamız gereken bir cevherdir ve okumadan bunu sağlamak zordur.

 

Alıntı: Zaman Makedonya

Telif Hakkı 2005-2015 © Vrapciste.COM. Vrapçiştenin Resmi Web Sitesi!