Logo
Print this page

Gostivar’da Uluslararası Vizyon Üniversitesi açıldı

Balkanların ilk Türkçe eğitim veren üniversitesi olma sıfatını taşıyan, Uluslararası Vizyon Üniversitesi, bugün Makedonya’nın Gostivar şehrinde yapılan törenle açıldı.

 

 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı kutlamaları kapsamında yapılan üniversite açılışına, Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, T.C. Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı ve milletvekili Kenan Hasipi, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Makedonya ve Türkiye’deki çeşitli üniversitelerin rektör ve dekanları, profesörler, işadamları, davetliler ve Gostivar halkı katıldı.

Selamlama konuşmaları öncesi, başta T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce olmak üzere programa katılamayanların tebrik mesajları okundu.

Üniversite açılışına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren T.C. Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, “İsmiyle müsemma Vizyon Üniversitesi, toplumlarımız arasındaki tarihi kardeşliği dostluğu daha da pekiştirecek bir eğitim kurumu faaliyetini sürdürecektir” dedi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Balkanlarda bir üniversitenin Türkçe eğitim vermesinin önemine değindi.

Şahin, “Bu üniversitede yapılan eğitimle, öğrenen, öğreten ve öğrendiğini yayan bu ünivetsiteden mezun lanlar, Balkanlara inşallah yeni bir medeniyetin temeli atmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca, Makedonya Türklerinin milli bayramı olan 21 Aralık’ta üniversitenin açılışını yapmaktan mutlu olduklarını söyledi. Hoca, üniversite açma taleplerini 15 yıl önce Türkiye’de dile getirdiklerini kaydederken, “Gostivar, Vrapçişte ve aşağı ile yukarı Banisa’nın aydın ve işadamlarının bizzat girişimleri ve maddi katkıları sayesinde bu üniversitenin kurulduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Keza, Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Nikola Gruevski ile tüm bakanlar kuruluna, özellikle Eğitim ve Bilim Bakanı Abdülakim Ademi’ye, Devlet Bakanı Furkan Çako’ya,  TDP Genel başkanı ve milletvekili Dr. Kenan Hasip’e, T.C. Makedonya Fahri Konsolosu Aydoğan Ademovski’ye, Halkbank Makedonya Genel Müdürü Necdet Palakçı’ya ve bu önemli projenin gerçekleşmesinde ismini sayamıyacağımız bir sürü kurum ve kuruluş ile şahsın gayret ve hizmetlerinin geçtiğini bildirmeyi bir borç bilirim” diye konuştu.

 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Uluslararası Vizyon Üniversitenin bölgede büyük bir eksikliği gidereceğinin altını çizdi.

Üniversite olarak destek vereceklerinin sözünü veren Yörük, “Trakya Üniversitesi olarak, ki üniversitemizde Balkan dilleri olarak Arnavutça, Boşnakça, Yunanca, Bulgarca, hepsini öğretiyoruz, burada da Türkçe eğitim veren bir üniversitenin bulunması Balkanlar için büyük bir kültürel zenginliktir” diyerek sözlerini noktaladı.

Konuşmaların ardından başta T.C. Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil ve Edirne Valisi Dursun Ali Şahin olmak üzere, üniversitenin kuruluşunda katkısı bulunan isimlere plaket takdim edildi.

-Makedonya’daki üniversiteler

Makedonya’da 5’i devlet 18’i özel olmak üzere toplamda 23 üniversite bulunuyor. Uluslarası Vizyon Üniversitesi, Türkçe diers verecek olmasıyla bu alanda tek olmak özelliğini taşıyor.

Uluslarası Vizyon Üniversitesi, Hukuk, İktisat, Mimarlık, Bilişim ve Sosyalbilimler fakültelerinden olmak üzere, toplam 5 fakülteden oluşuyor. Gostivar’da bulunan üniversite, toplam 7300 metrekarelik alanda hizmet verecek.

15 Nisan 2015 tarihinde öğrenci kabulune başlanacak olan üniversite, 15 Ekim 2015 itibariyle akademik ders yılına başlayacak.

Telif Hakkı 2005-2015 © Vrapciste.COM. Vrapçiştenin Resmi Web Sitesi!