Logo
Print this page

Vrapçişte’de Eğitimin Dünü, Bugünü ve Yarını

EğitimDeğerli okuyucular.
Size bu köşe yazımda Vrapçişte İlkokulunda eğitimin dününü, bugününü ve yarını kısa olarak dile getirmek isterim. Sizleri az da olsa bilgilendirmek için Vrapçişte  ‘Çede Filiposki’ ilkokulu arşivinden de yararlandım.

Vrapçişte kasabası Şar dağı eteklerinde kurulmuş şanlı Osmanlı devletinin yadigârıdır.  Ahalisi de Osmanlı kültürü ve adetiyle büyümüş, geleceğe bu kültür ve adeti yeni nesillerle taşımıştır.
 Vrapçişte’de kasabası daha kuruluşundan günümüze kadar eğitime büyük önem vermiş ve bu önem doğrultusunda ilkokulu açmıştır. Açılan ilkokulda eğitim süreci İkinci Dünya Savaşından sonra 1945-46 yıllarında ilk olarak başlamıştır. Devlet tarafından desteklenen eğitim ahalinin çoğunluğu Türk olmasına rağmen bu dönemde Türkçe olmamıştır. Sıkı devlet rejimi sonucunda o dönem Vrapçişte  ilkokulun ilk nesil öğrencileri eğitimini ana dili üzerinde alamamıştır. Fakat buna rağmen ilk nesil öğrencileri kendilerini kanıtlamış ve ilkokuldan lise sonrasında üniversitelerden mezun olmuşturlar.  
İlerleyen yıllarda Vrapçişte ahalinin ısrarı üzerine devlet hatasını anlamış ve 1951-52 yılları arasında Vrapçişte ilkokulunda Türkçe eğitim almasına izin vermiştir. Bu tarih Vrapçişte de Türkçe eğitimin başlama tarihi olup, ilk Türk dilinde sınıflar bu tarihte açılmıştır. Bu tarihten günümüze kadar Vrapçişte ilkokulu  gelecek nesillere Türkçe eğitim vermiştir.
 Bu dönemde Vrapçişte ahalisi eğitime daha hızlı adımlar atmaya başlamıştır. 1951-52 öğretim yılında 195 öğrenci Türkçe eğitim görmeye başlamıştır. Bu öğrenci sayısı 1997-98 yılları arasında 620 öğrenciye ulaşmıştır.
İlk öğretim döneminden 1997-98 öğretim yılına kadar Vrapçişte ilkokulunda Türkçe eğitim gören öğrenci sayısında kayda değer artış görülür. 1997-98 yılından sonrasına gelindiğinde Türkçe eğitim gören öğrenci sayılarında yavaş yavaş azalmalar rastlanır.
Bu azalmaların en büyük ve yakıcı sebebinden bir tanesi göç ya da diğer bir tabirle gurbettir. Görüldüğü üzere bu tarihten günümüze kadar yapılan göç akını Türkçe eğitiminde sarsıntılara neden olmuştur. Vrapçişte kasabasında yapılan bu göçlerin tamamı ekonomik nedenlerdendir. Göçlerin çoğu Avrupa Ülkelerine yapılmaktadır.
Vrapçişte de artan göçler 2008-09 yıllarında öğrenci sayısını 620 den 400 e düşürmüştür. Korkarım  gelecek yıllarda göçler devam ederse bu sayı daha da düşecek ve Vrapçişte kasabası yine o kötü sonla baş başa kalacaktır. Dünümüzde var olan dil sıkıntısı yaşanan göçlerle korkarım yarınlarımızda yeniden Vrapçişte ilkokulunun kapısını çalınacaktır.   
Diğer yazımda görüşmek dileğiyle….

Last modified onTuesday, 06 December 2011 18:13
Telif Hakkı 2005-2015 © Vrapciste.COM. Vrapçiştenin Resmi Web Sitesi!